lauantai 3. elokuuta 2013

Syktyvkarin nähtävyyksiä

Koska pääosan ajastani olen viettänyt Komin tasavallan pääkaupungissa, Syktyvkarissa (Сыктывкар), lienee paikallaan kertoa jotain paikallisista nähtävyyksistä. Lista perustuu pääosin siihen, mitä paikalliset ystävät ovat halunneet minulle näyttää ja mikä omasta mielestäni on mainitsemisen arvoista. Erikoisia nähtävyyksiä Syktyvkarissa on rehellisesti sanottuna hyvin vähän, eikä nähtävyyksien perässä kaupunkiin kannata tulla. Turistille suosittelen kaupungin lukuisia musoita (ainakin etnografista, historiallista ja kirjallisuusmuseoita, mutta ei niistä tässä sen enempää). Näiden lisäksi kaupungista löytyy sotamuistomerkkejä ja ilahduttavan runsaasti paikallisten kulttuurin merkkihenkilöiden patsaita. Tässä kuitenkin tärkeimmät nähtävyydet. Voihan olla, että joku blogin lukioista vielä matkustaa Komin tasavallan pääkaupunkiin ja hänelle on tästä listasta hyötyä.

  1. Metsästäjä-Lenin
Lenin kuuluu jokaisen venäläisen kaupungin päänähtävyyksiin. Harvassa on se paikka, missä Leninin patsasta ei ole, mutta täällä se on vieläpä hyvästä syystä. Leninin päätöksellä myös Komit saivat itsenäisyytensä. Patsaissa on havaittavissa kuitenkin viehättävää paikallisväriä. Esimerkiksi Syktyvkarin Leninistä paikalliset vitsailevat, että hänellä on reppu selässä, aivan kuin olisi lähdössä metsälle. Lenin sijaitsee Tapaninaukion laidalla. Aukiolla voi bongata sen laidan virastoissa työskenteleviä virkamiehiä, ja etenkin iltaisin nuoria pyöräilijöitä, frisbiinheittäjiä tai hyppykenkäharrastajia.



  1. Ikuisen tulen aukion pummit.
Ikuisen tulen aukiolla nimensä mukaisesti loistaa ikuinen tuli II Maailmansodassa kuolleiden sotilaiden muistoksi. Jokaisen nimi on ikuistettu metallilaattaan, eikä nimiä ole valitettavasti aivan vähän. Suurimmista sankareista on myös muotokuvalaatta. Aukiolla hengailee paikallisia juoppoja, joista taiteellisin esittää kaikille aukiolla vieraileville hääseurueille iloisen häälaulun kitaralla säestäen.



  1. Kirjain ”Ö”
Suomalaista turistia ilahduttaa kirjain Ö:n patsas Komikulttuurikeskuksen edestalla. Ö-kirjain on komin kieltä edustava sumboli, sillä sitä ei esiinny venäjässä. Ö-eroaa suomalaisesta kuitenkin siinä, että se lausutaan kuin ”uu”, pitäen suuta ”e”:n asennossa.


  1. Suihkulähdeaukio ooppera- ja balettiteatterin edessä
Suihkulähdeaukio on oikeasti hyvin kaunis paikka, ja se toimii kaupunkilaisten kohtaus- ja istuskelupaikkana. Aukiolla voi bongailla perjantaisin hääseurueita ja hellepäivänä suihkulähteissä uivia kaupunkilaisia.



  1. Näköalapaikat
Kaupunki kannattaa ehdottomasta tarkastaa myös yläilmoista käsin. Helpoiten saavutettava näköalapaikka lienee viehettävä posliininukein sisustettu kahvila Ekler-, joka sijaitsee korkeimman tornitalon ylimmässä kerroksessa. Muita kokeilemisen arvoisia paikkoja voi olla babtistien (keskeneräisen) kirkon kellotorni, tai minkä tahansa korkean talon katto, jos onnistuu sellaiselle pääsemään paikallisten ystävien kautta.


  1. Syktyvjoen rantapuisto
Joen ranta ja rantakatu on kaikkien venäläisten kaupunkien nähtävyyksiä. Kaupunki on syntynyt joen varelle, ja joet ovat koko Komin tasavallan elinehto ja kaunistus. Valitettavasti joki mataloituu koko ajan, ja nykyään enää harvoin siinä ui laivoja kuten ennen. Rantapuisto on kaupunkilaisten suosima kävelypaikka, ja näkymä joelle on hyvä.

  1. Kaupungin laidan komikylien vanhat puutalot
Vanhoja puutaloja kaupungissa on vielä toistaiseksi, vaikka trendi lienee niinden vähentäminen uusien kerrostalojen tieltä. Kauneimpia voinee ihastella ”pariisiksi” nimetyllä aluella kaupungin kupeessa. Aluen on saanut nimensä Napoleonin sotaretken aikana sitä asuttaneiden ranskalaisten sotavankien mukaan. Alueelle nousee myös kaupungin kerman uusia tiililinnoja.


8. Macdonald's

Niin, Amerikkalainen pikaruokalajätti on saanut ulotettua kouransa tännekin. Mäkkäri on avattu muutama kuukausi sitten, ja jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Toiset - etenkin nuoret rakastavat - ja toiset- etenkin nuorten vanhemmat paheksuvat voimakkaasti. Vanhemmat ovat huolissaan nuorten terveydestä- ja pikaruoan edustamista amerikkalaisista arvoista. Mikä tärkeintä, jokaisella on asiasta voimakas mielipide. 


9.Lentokenttä

Mikä lentokentästä tekee näkemisen arvoisen, on se, että se sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Tärkein lähteeni, Jussi Konttisen Sankarimatkailijan Komi (Like 2009), väittää sen olevan maailman ainoa keskustassa sijaitseva lentokenttä. Venäläinen ystävä tietää paremmmin – Maailmassa on toinenkin kaupunki, missä lentokenttä on sijoitettu näin käytännöllisesti. Se on tietenkin myös venäjällä. Erikoista kyllä, itse en neljän viikon oleskelun aikana kertaakaan edes kuullut lentokoneiden mölyä, vaikka koneita nousee ja laskee useita päivässä. Lentokentän alueen asukkaat voivat olla eri mieltä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti