tiistai 6. elokuuta 2013

завалинка, завалинка... Zavalinka-festivaaleilla

31.8. 2013 (5.-7.7.2013)

Zavalinka, zavalinka...

Zavalinka-festivaali oli päällimmäinen syy miksi ylipäätään tulin tänne maanääriin. Se oli se, mitä näin ensimmäisenä, ja mistä päädyin kirjoittamaan viimeisenä. Aika hassua, mutta voin syyttää siitä sitä, että ensimmäinen viikko täällä on ollut hyvin kiireinen. Ja sen jälkeen on tullut kaikkea uutta, koko kuukausi on ollut yhtä hulinaa.



Mutta mikä Zavalinka? Se on eräs venäläinen kansanlaulu, ja Syktyvkarin naapurikunnassa, Vilgortissa vuosittain järjestettävä kansanlaulun- ja tanssin festivaali ja kilpailu. Tämä vuosi oli jo kymmenes, eli kyseessä on juhlavuosi. Zavalinkaan saapuvat eri puolilta venäjää, ja joskus ulkomailta saakka (mm. suomesta) lauluyhtyeet ottamaan mittaa toisitaan ja viettämään upeita hetkiä yhdessä. Tänä vuonna kilpailijaryhmiä oli 31, ja siihen vielä paikalliset esiintyjäryhmät päälle. Se tarkoittaa satoja ja satoja tanssijoita, laulajia ja soittajia kansallispuvuissa. Kaunista! Osallistuvaa havainnointia harjoittanut antropologi päätti lisätä oman osallistumisensa astetta pukemalla päälleen festivaalin ajaksi suomalaisen kansallispuvun. 30 asteen helteen huomioon ottaen se oli mielestäni aika hyvin tehty.











Kilpailun voitti tänä vuonna ”Vepsi narodnii hor” -eli Vepsän kansankuoro Karjalasta. Minulla oli ilo saapua heidän kanssaan samalla junalla Pietarista, ja kuulla jo ennakkoon kappaleet. Iloiset vepsäläiset mm. ilahduttivat ihmisiä esiintymällä spontaanisti rautatieasemilla matkan varrella.



Sunnuntaina 7.7 venäjällä vietettiin Ivana Kupalaa – eli juhannusta. Kaksi viikkoa myöhemmin kuin suomessa. Myös juhannusjuhla kuului festivaalin ohjelmistoon. Pääsin viettämään sitä kaikkine tärkeine rituaaleineen joita oli päivänkakkaraseppeleen tekeminen, heinäsuovassa valokuvaaminen, nauhojen solmiminen heinäukkoon - ja tietenkin uiminen.

Tässä joukko tekohymyisiä venäläisiä lapsia esittää juhannusaiheisen (oikiasti hyvän) laulun jota soitettiin kokoajan joka paikassa: Волшебники двора- иван купала. Miksi tämä tuo mieleeni K-pop-yhtyeet...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti