tiistai 6. elokuuta 2013

Kaukana maaseudulla Izmassa

30.7.2013

En siis saanut vielä Komista tarpeekseni, vaan päätin jäädä vielä 10 päiväksi. Olin nähnyt elämää pääkaupungissa ja etelä-komin pikkukyliä , nyt oli siis aika suunnistaa pohjoiseen. Otin tuttavien neuvosta vaarin ja suunnistin Izmaan (Ижма), siellä siellä saattoi nähdä menneeseen aikaan jääneitä alkuperäisiä komikyliä ja omaleimaista poronhoitajakomien kulttuuria. Sinne siis.

Syktyvkarista 12 tuntia junalla Irajoliin, ja sieltä vielä pari tuntia bussimatkaa pitkin uutta, mutta epätasaista tietä pitkin saavuin Izman piirin pikkukylään Sisjabiin. Maisema näytti tutulta, kuin matkalla Oulusta Kuusamoon. Sisjabissa olin sopinut majoituksesta Zinaida Vokujeva-nimisen naisen kanssa joka pyörittää pientä matkailubisnestä. Majoittaa turisteja järjestää ohjelmaa. Minä asun yli 100 vuotiaassa kauppiaan talossa jossa nyt toimii museo ja majoitushuoneita. Täällä ei ole muita turisteja, asun kahdestaan kotihiiren kanssa.







Porot ja poromiehet ovat kesäisin tundralla kaukana pohjoisessa, joten niitä en nähnyt. Porot viedään laiduntamaan aina jäämeren rantaan, Nenetsiaan saakka. Porojen sijaan kylä on täynnä hevosia, joka on yleisin kulkuväline ja kuormajuhta, sekä vapaana juoksentelevia lehmiä ja koiria. Aitoja, veräjiä, harmaita vanhoja puutaloja, kaivoja, kasvimaita, pikkusaunoja, perunapenkkejä, lehmänläjiä ja mutaisia pikkuteitä. Tämä on kuin suuri ulkoilmamuseo. Kaikki puhuvat keskenään komia. Edempiin kyliin ei mene kesäisin edes tietä, vaan niihin on kuljettava veneellä tai talvella jäätä pitkin. Kaikki kylät ovat joen varrella, joka on aina ollut tärkein kulkutie ja elämän lähde.




Aikaa olen viettänyt Ismassa museossa pelaten luu-shakia ja kuljeskellen Isman ja Sisjabin kaduilla kirjoitellen ja piirtäen. Tein myös kävelyretken kaikkien Izman pohjoispuolen komikylien lävitse. Sisjab, Bakur, Mohtsa ja Gam. Kauniita maisemia, vanhoja taloja, lehmiä ja hevosia. On ihanaa vain laittaa maate niityreunalle ja katsoa hevosten laiduntamista, nauttia auringosta ja hiljaisuudesta. Siitä, ettei tarvitse tehdä mitään. Tai taivaltaa matkaa kahlaten joen sivuhaaraa pitkin. Ihailla korkeita rinteitä minkä huipulla seisovat kylät ja loputonta jokivarren tasankomaata missä eläimet laiduntavat.

Ruoka koostuu paikallisista kasvimaan tuotteista. Perunoista ja poronlihasta. Olen syönyt poronlihaa sellaisenaan suoraan selkärangasta järsittynä, poron sydämestä tehtyjä kotletteja, poronlihalientä, ja selkäydintä.




Viimeisenä päivänä kylissä vietettiin poronhoitajien ja kotatyöntekijöiden juhlaa. Poronhoitajat juhlivat keskenään kaukana tundralla, mutta ammatista jo eläköityneet juhlivat kylässä. Sain osallistua heidän juhlaansa, ja se oli todella mukava kokemus. Komilauluja ja runoja, yhteislaulua, ruokaa ja maljojen nostelua.


g


1 kommentti:

  1. Kuvista ja kuvauksestasi tulee ajatus, että matkustaminen on oiva keino liikkua ajassa taaksepäin - ja tarvittaessa myös eteenpäin. Toisaalta ajatellen on harhaista mitata ajan suuntia teknologisen kehityksen mittarilla.

    Kansallispuvut vaan kaunistuvat!

    Antti

    VastaaPoista