maanantai 11. maaliskuuta 2013

Gobustanin kalliomaalaukset ja skandinaavien alkuperä






Olen jo matkalla kotiin. Azerbaizanin tulli päästi kotiin eikä välilaskukenttä Moskova sekään kohdellut pahasti. Se antoi unettoman yömatkustajan nukkua aamun auringonpaisteessa seuraavaa lentoa odotellessa. Nyt junassa on viimein aikaa kirjoittaa ja lukea lisää siitä nähtävyydestä, mikä teki minuun kaikkein suurimman vaikutuksen: Gobustanin kalliopiirrokset.




Pääkaupunki Bakun lähellä, noin 60 kilometrin päässä keskellä autiomaata on vuorialue, josta 1930 -luvulla kaivostyöläiset sattumalta löysivät jotain käsittämätöntä: kallioseinät ja luolat olivat täynnä piirroksia 5 000- 40 000 vuoden takaa. Vuorenseinämistä löytyi yli 6 000 piirrosta, jotka esittävät erilaisia aiheita: miehiä, naisia, metsästäjiä, tanssijoita, shamaaneja, kamelikaravaaneja ja erilaisia eläimiä aina käärmeestä leijonaan. Nykyään paikka on museoalue ja Unescon maailmanperintökohde.


Jos olisin arkeologi, harkitsisin vakavasti uraa Azerbaizanissa. Gobustanin luolat kun eivät olleet ainoa muinainen asuinpaikka. Arkeologisia löytöjä ja kalliopiirroksia on löytynyt muualtakin, mutta suurin osa maasta on vielä täysin tutkimatta.

Eräs pohjoismainen etnografi on Azerbaizanissa kuitenkin jo ehtinyt tehdä tutkimusta kalliopiirroksista. Hän on norjalainen Thor Heyerdahl. Heyerdahl sepitti aika mielenkiintoisen teorian Skandinaavien ja Azerbaizanin alueen yhteyksistä. Gobustanin seinille kaiverretut veneet kun toivat hänen mieleensä skandinavian veneaiheiset kalliopiirrokset ja viikinkilaivat. Heyerdalin teorian mukaan skandinaavien veneenrakennustaito, ja koko muinainen väestö - oli siis peräisin tältä alueelta. Sama tarina voidaan halutessa lukea myös skandinaavisesta mytologiasta. Sen mukaan ensimmäinen skandinaavi, jumalsankari Odin, saapui veneellä Aserin maasta.

 Tässä näkyy sellainen vene ja uljaita sotureita

Mielenkiintoisia juttuja. Jos puhutaan lisää pseudoarkeologiasta, kuulemma myös se paikka, jossa Noan arkin matkaustajakunta näki ensimmäisen kerran palasen maata, löytyy jostain näiltä seuduilta.

Pseudoarkeologiasta kiinnostuneita ystäviäni saattaa ilahduttaa tämä sivu, josta voi lukea lisää Heyerdahlin teoriasta ja muinaisaikojen venemuuttoliikkeestä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti