keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Хорошо, всё будет хорошо! Kaikki menee hyvin



Omalla kohdallani venäjällä matkustamisessa on aina vaikeinta se, ettei tiedä etukäteen miten kaikki menee. Nyt tänne lähtiessäni en tiennyt mitään tulevasta: kenet tulen tapaamaan ja milloin, missä asun, missä pääsen käymään, mitä tarvitsen mukaan ja milloin lähden pois. Ei se mitään. Monen asian olin itse jättänyt ilmaan, sillä ne on kuitenkin helpompi selvittää paikan päällä kuin sähköpostitse suomesta käsin. Tärkeintä on se, että voi luottaa että kaikki järjestyy, kaikki menee hyvin - всё будет хорошо. Ei tarvitse murehtia, kaikki kyllä jotenkin järjestyy, tavalla tai toisella. Kai se on osa venäläistä mentaliteettia, joka on parasta omaksua jos aikoo matkustaa tai olla täällä.


 
  

Sitä, että kaikki menee hyvin, edesauttaa kyllä se, jos on ystäviä tai tuttavia joilta pyytää apua. Minulla onneksi on. Parhaimmat heistä olivat rautatieasemalla vastassa, ovat kutsuneet kylään, pitäneet seuraa, vieneet mökilleen, näyttäneet paikkoja, kuljettaneet milloin mihinkin - ja mikä tärkeintä - heidän kauttaan olen saanut yhteydet oikeisiin ihmisiin jotka ovat oleellisia työni kannalta. Niin, se antropologian kenttätyöprojekti, miksi olen täällä. Pitää jatkuvasti muistuuttaa itselleni että tämä on vakavaa antropologista osallistuvaa havainnointia, eikä hauskanpitoa. Antropologia- mikä ihana tekosyy.


Perheenjäseniäni varmaan kiinnostaa, miten elän ja olen? Alkuajan vietin täällä Zavalinka-kansanlaulufestivaalin vieraana hulppeassa hotellissa, joka sijaitsee Raisa Smetanina-hiihtostadionin vieressä. Sen jälkeen kaikki olivat toki kutsuneet minut luokseen asumaan, mutta eräs ystävä ehdotti että muuttaisin hänen kaverinsa äidin luokse. Täällä siis olen, ja viihdyn hyvin. Kaikkein paras vaihtoehto, sillä talon emäntä on todella ihana, ja voin mennä ja tulla miten tahdon. Vieraana jonkun tuttavan pienessä asunnossa ahdistuisin heti että olen tiellä. Täällä on oma huone, kissa jonka nimi on "Kissa", emäntä kuuntelee musiikkia kovaa ja laulamme yhdessä venäläisiä romansseja. Lämmin vesi on ollut poikki jo 10 päivää korjaustöiden takia ja tänään se viimein toimii jälleen!
 


Miksi kaikki ovat niin ystävällisiä? Ehkä se johtuu siitä, että suurin osa heistä on itse käynyt suomessa ja heitä on siellä kohdeltu hyvin. Ehkä myös se, että täällä käy harvoin ulkomaisia vieraita (jos ei lasketa vaihto-opiskelijoita ja komikyliin matkuvia suomalaisia antropologeja ja etnologeja). Lisäksi yksi syy on varmaan vahva usko siihen, että hyvä palautuu takaisin. Sen kuulen jatkuvasti, yleensä rahan yhteydessä. Rahaa annetaan ja lainataan ystaville, ystäviä kestitään ja kolikoita heitellään kaikkiin suihkulähteisiin, kaivoihin ja vesistöihin. Se palautuu takaisin jotakin kautta, ehkä moninkertaisena. Mutta rajansa on silti silläkin, kuinka paljon voi käyttää hyväkseen toisten apua ja vieraanvaraisuutta.


.


Päivän laulu "бсё будет хорошо", eli "kaikki menee hyvin". Laulaja on ukrainalainen Verka Serdusha. Tämä menee matona korvaan ja soi päässä aina kun pitää vakuuttaa itselle "vse budet horosho". 

1 kommentti:

  1. Hieno kansallispuku, se pukee sinua ihanasti!
    (mutta mihin olet pudottanut vasemman kätesi.. ;D)

    Oih, kissa!

    Antti

    VastaaPoista