tiistai 1. heinäkuuta 2014

Save Vake Park! Georgian puistopartisaanit nousivat vastarintaan viheralueiden puolesta

Venäjän etelänaapurina sijaitseva Georgia muistetaan vallankumouksista vuosina 1992 ja 2003. Nyt maassa on käynnissä vihreä vallankumous. 

Teksti on julkaistu alunperin mielipide- ja kulttuurilehti Liberossa 2/2014.


Guerilla Gardening eli partisaanipuutarhurit

Save Vake Park - kansalaisliike pysäytti hotellin rakennustyöt pääkaupungin Tbilisin suurimmassa puistossa, Vake Parkissa (suom. Voiton puisto) joulukuussa 2013 ja siitä lähtien pitänyt yllä Occupy-tyylistä aktivismia estäen rakennustöiden jatkamisen. Aktivistit ovat pysyneet leirissään jo 6 kuukautta pitäen vahtia ympäri vuorokauden. Tarpeen tullen satoja vapaaehtoisia hälytetään mukaan tekstiviestiverkoston ja sosiaalisen median avulla. Leirissä järjestetään myös säännöllisesti toimintaa lapsille ja aikuisille: taidenäyttelyjä, konsertteja, käsityöpajoja ja urheiluaktiviteetteja. Kesän tullen myös vierailevat reppureissaajat ovat liittyneet leiriin. Tärkeä osa toimintaa on myös kouluihin ulotettava ympäristökasvatus. Protestiin ovat liittyneet kaikenikäiset ihmiset, lapsiperheistä vanhuksiin. Monet osallistuvat tuomalla ruokaa, teetä ja polttopuita aktivisteille.

Protestin luonteesta kertoo Nick Davitashvili, yksi Guerilla Gardening-nimeä käyttävistä aktivisteista.

”Tavallaan aiheutamme ongelmia hallitukselle ja rakennusbisnekselle, mutta keinomme eivät ole agressiivisia. Me emme ole osallistuneet yhteenkään tappeluun tai väkivaltaiseen protestiin. Emme aio näyttää vihaamme sivistymättömin keinoin, vaan taiteen kautta. Sillä kun hymyilet ja alat laulaa, jopa vastastujasi tuntee jonkinlaista sympatiaa. Mutta jos meidän on pakko ottaa agressiiviset keinot käyttöön, olemme siihen valmiita. Tähän mennessä meidän ei ole tarvinnut.” 

 
Aktivistien leiristä on muodostunut suosittu kulttuuritapahtumien paikka. Myös reppureissaajat saavat leiristä majapaikan.



Julkinen tila on kaupan

Georgian hallinto on ottanut kaikki keinot käyttöön valtion kassan täyttämiseksi. Suurimpia tulonlähteitä ovat ulkomaiset sijoitukset. Pääkaupunkiin Tbilisiin on viime vuosina noussut uusia hotelleja, ostoskeskuksia ja bisneskeskuksia kuin sieniä sateella. Menestyksestä joutuvat maksamaan kaupungin asukkaat. Myös julkinen tila on kaupan: puistot, historialliset rakennukset ja sen myötä historiallinen perintö ja ihmisten terveys. Sijoittajat ja ulkomaiset yhtiöt ostavat, rakentavat ja muokkaavat kaupunkiympäristöä, eikä kukaan lopulta valvo tai rajoita niiden tekemisiä. Voitonpuiston hotelliprojektia kaupungin johto puolustelee sille myönnettyn erikoisluvan kautta ja väittämällä että rakennusmaa ei ole puistoon kuuluvaa aluetta. Kaupunki on myynyt sen yksityiselle omistajalle vuonna 1998. Puiston pinta-ala onkin pienentynyt alkuperäisestä jo 20 prosenttiin kaupungin maakauppojen seurauksena.

Puumajaa rakennetaan vastineeksi 7-kerroksiselle hotellille. 

Voitonpuiston kohtalosta riippuu paljon

Kehitys on huolestuttavaa eikä tämä ole yksittäistapaus.

”Jos tämä hotelli rakennetaan, muut yhtiöt seuraavat esimerkkiä ja menetämme koko puiston. Meillä on kaksi keinoa estää sen tapahtuminen: toimia laillisesti oikeuden kautta ja fyysisesti estää rakennustöitä jatkumasta. Me olemme haastaneet kaupungintalon oikeuteen julkisen tilan myymisestä ja rakennuslupien myöntämisestä sopimattomiin paikkoihin.”

Nyt taistelu on hiipunut asemasodaksi. Molemmat puolet – aktivistit ja rakennusfirma – odottavat oikeuden päätöstä. Aktivistit epäilevät että taustalla on hämäriä kuvioita ja isot rahat.

Vaikka taistelu on kesken, on jotain jo voitettu. Ihmiset ovat viimein nousseet barrikadeille ympäristön puolesta. Tämä on ensimmäisiä ja pitkäikäisimpiä esimerkkejä Georgiassa ruohonjuuritason aktivismista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hallituksen on alettava ottaa kansalaisaktivismi vakavasti. Parlamentin ympäristökomitea on jo luvannut muuttaa lainsäädäntöä, jotta se suojelisi paremmin olemassaolevia viheralueita. 

Aktivisteja protestoimassa kaupungintalon portailla.

Voiton puiston nimi tulee puistossa sijaitsevasta II-Maailmansodan muistomerkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti