keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Tutkimusmatkoista, unelmista ja seikkailuista

Minulla on unelma, I have a dream. Unelma ei ole Martin Luther Kingin sitaatin mukainen maailmanparannusteko, vaan henkilökohtainen. Haluan lainata toista ihannettani, Tove Janssonia. Unelmani on sitaatti häneltä. Se on "Tehdä työtä ja rakastaa". Ja rakastaa työtä. En ole paljon puhunut itsestäni tässä blogissa, mutta nyt on sen aika.

Minun unelmani on olla seikkailija, löytöretkeilijä, sankariatropologi, kuvajournalisti, kirjoittaja ja toimittaja. Ja paljon muuta tämän lisäksi, mutta jos nyt aluksi näin.

Minua inspiroivat ihmiset joilla on ollut unelma, ja he ovat päämäärätietoisesti pyrkineet sitä kohti. He ovat uskoneet itseensä ja unelmaansa. Unelmaa ei ole vain saavuttaa jotakin, unelmaa on tehdä sitä mitä rakastaa. Unelmaa on tehdä oma elämänsä sellaiseksi, että voi toteuttaa rakastamiaan asioita.

Asioita joita rakastan: seikkailu, kohtaamiset ihmisten kanssa,  aktivismi, kirjoittaminen, taide, perinne, tarinat. Haluan antaa äänen ihmisille joilla sitä ei ole, avata ikkunan paikkoihin joihin emme näe.

Tänään minua inspiroi Autolla Nepaliin - hyväntekeväisyysprojektista kertova elokuva. Nuoret miehet pakkaavat auton ja lähtevät kohti unelmaa, ja tuo unelma on tehdä hyvää.  https://www.autollanepaliin.fi/
Mikä elokuvassa koskettaa, on rohkeus. Rohkeus lähteä tavoittelemaan jotakin, josta ei voi tietää miten se päättyy, rohkeus uskoa hullultakin tuntuvaan projektiin. Aika näyttää, mikä omista matkaprojekteista tulee toteutukseen saakka.

Innoitusta saan tutkimusmatkailun pioneereista, suomalaisista tutkijoista ja seikkailijoista jotka uskaltivat ja menivät maailman laidalle tutustumaan johonkin, joka todellakin oli tuntematonta. Jos nämä ihmiset pystyivät siihen omana aikanaan, miksemme mekin onnistuisi.

Mainio matkailulehti Kulkuri.org on listannut 12 suurta suomalaista matkustajaa. Lista tosiaan on kattava ja sisältää monet suosikkini. Itse lisäisin tietysti vielä suuret innoittajani venäjäntoimittaja Anna-Lena Laurenin, siperian uskontoja tutkineen folkloristi Anna-Leena Siikalan, Siperiassa seikkailleen kansantieteilijä U.T. Sireliuksen ja monia-ala-ammattilaisen Arman Alizadin.
http://kulkuri.org/2014/12/suuret-suomalaiset-kulkurit-top-12

1 kommentti:

  1. Upea kirjoitus! Kiitos, että kerrot unelmasi. Tästä tuli hyvä fiilis! =)

    VastaaPoista